Austersēnes kūpinājuma marinādē
Austersēnes ir bagātas ar mūsu organismam svarīgajiem mikroelementiem un vitamīniem, kā arī satur daudz proteīna, bez maz tauku. Tās var lieliski aizstāt gaļu, ēdienam nezaudējot savu uzturvērtību un garšas kvalitātes. Par austersēņu vērtīgo sastāvu un labvēlīgo ietekmi uz organismu vairāk lasiet mūsu austersēņu aprakstā.
Austersēnes ir izcili garda piedeva dažādiem ēdieniem, tās var vārīt zupās, sautēt, gatavot stir-fry un vok ēdienos, kā arī cept uz pannas kūpinājuma marinādē, iegūstot bekonam līdzīgu garšu. Sēnes pagatavotas pēc šīs receptes, būs lieliska piedeva salātiem, bet vēl vienkāršāk un ne mazāk gardi - uz svaigi ceptas maizes ar sviestu.
Mēs izmantojam rozā un karaliskās austersēnes, bet šādi var gatavot jebkuras austersēnes. Pirms gatavošanas tās nav ieteicams mazgāt, jo sēnes uzsūc daudz ūdeni, turklāt parasti sēnes, kas noņemtas no audzēšanas maisa, ir tīras.
Sastāvdaļas
- 250 g rozā austersēņu
- 2 ēdamkarotes tamari sojas mērces
- 1 tējkarote šķidro dūmu
- 2 ēdamkarotes kļavu sīrupa
- ½ tējkarote kūpinātas paprikas
- ¼ tējkarote melnie pipari
- 1 ēdamkarote olīveļļas
- jūras sāls
Pagatavošana
- Uzkarsē viegli ietaukotu čuguna pannu zemā temperatūrā, ļaujot tai izsilt.
- Austersēnes plēšot sadala mazākos gabalos, ja nepieciešams kātiņu var sagriezt, lai veidotos vienādi plāni gabaliņi.
- Sagatavo marinādi, sajaucot visas marinādes sastāvdaļas. Tamari sojas mērces vietā var izmantot parasto sojas mērci, to var pievienot mazāk, jo tā ir sāļāka
- Liek sēnes uz pannas vienā kārtā, piespiežot ar lāpstiņu, vai ideālā variantā, izmantojot citu pannu, kas vienmērīgi nopresē sēnes. Karsē uz nelielas uguns 3 līdz 4 minūtes.
- Noņem smagumu, apgriež sēnes uz otru pusi un atkal uzliek smaguma presi. Cep vēl 2 minūtes.
- Noņem smagumu un pārklāj sēnes ar marinādi vispirms no vienas puses, tad apgriežot no otras puses. Cep vēl 2 minūtes.
- Ja nepieciešams, apgriež vēl reizi vai viegli pārklāj ar marinādi vai sāli, sasniedzot vēlamo kraukšķīguma un gatavības pakāpi.
- Ēd karstas vai aukstas, garšos abējādi!
Svarīgi, ka sēnes ir vienmērīgi izvietotas pa pannu vienā kārtā. Ja tiek gatavots lielāks daudzums, tad cep sēnes divos vai vairākos piegājienos, pa vidu notīrot pannu, lai neveidojas piedeguma krikumi.
Šādi pagatavotas austersēnes lieliski garšos gan tikko no pannas, gan aukstas (ja iespējams neapēst visas uzreiz!) kā uzkodas. Noslēgtā traukā tās var uzglabāt ledusskapī līdz 4 dienām.
Lai labi garšo!