Ceļvedis sēņu uztura bagātinātāju izvēlei

Šis ir sēņu laboratorijas Spora viedokļraksts, kas balstīts uz pieredzi uztura bagātinātāju ražošanā un pētījumiem, kas minēti raksta beigās. Pirms uztura bagātinātāju izvēles, iesakām iepazīties arī ar pašiem pētījumiem, kā arī meklēt alternatīvu viedokļu resursus.

Funkcionālās sēnes

Sēnes, kurām, pateicoties to sastāvā esošajām bioaktīvajām vielām, piemīt veselību veicinošas īpašības, sauc par funkcionālajām sēnēm. Šīs sēnes ir pazīstamas un tiek lietotas tautas medicīnā jau vairākas tūkstošgades un mūsdienās arvien biežāk tiek arī pētītas rietumu medicīnā.

Vienas no zināmākajām funkcionālajām sēnēm ir ežu dižadatene (Lion's Mane / Hericium erinaceus), reiši (Ganoderma lingzhi), raibā tauriņpiepe (Turkey tail, trametes versicolor), kara milnene ( cordyceps militaris) u.c.. Katrai no šīm sēnēm piemīt unikālas veselību veicinošas īpašības12 un, pirms to lietošanas, iesakām veikt pašiem savu izpēti, kuru īpašību pēc kādu no šīm sēnēm izvēlēties lietot uzturā.

Sēnes vai micēlijs

Lai gan dažādi pētījumi liecina, ka aktīvās vielas dažādo sēņu sugām ir atrodamas gan sēnē (augļķermenī), gan micēlijā (sēnes zem zemes daļā)34, ir jāņem vērā, ka šie pētījumi tiek veikti laboratoriskos apstākļos ar nelielu daudzumu tīra micēlija, kas ķīmiski tiek atdalīts no augsnes. Komerciālos pārtikas ražošanas apstākļos šis process nav iespējams, tādēļ micēlija izcelsmes uztura bagātinātāji vienmēr saturēs būtisku daļu augsnes piejaukuma. Visbiežāk tie ir graudi vai cietes ar zemas kvalitātes uzturvērtību. Šī iemesla pēc, uztura bagātinātāji, kas ražoti tikai no sēņu augļķermeņa, nodrošina augstāku bioaktīvo vielu koncentrāciju ekstraktā, jo satur tikai sēnes biomasu, bez citām sastāvdaļām.

Sēņu uztura bāgātinātāju veidi

Daļa funkcionālo sēņu (kā piem. ežu dižadatene) ir ne tikai ar augstvērtīgu saturu, bet arī ļoti garšīgas. Šīs sēnes uzturā vislabāk ir lietot svaigas, tās atbilstoši pagatavojot. Šādi tiks uzņemts ne vien daudz lielāks sēņu saturā esošo aktīvo vielu daudzums, bet arī izbaudīta to unikālā garša.

Taču ne vienmēr un ne visas sēnes uzņemt svaigā veidā ir iespējams. Tādēļ, izmantojot dažādas metodes, sēnes tiek pārstrādātas uzglabāšanai un vēlākai lietošanai.

Kaltētas sēnes

Šis ir vienkāršākais veids, kā sēnes pārstrādāt ilgākai uzglabāšanai. Mājas apstākļos visbiežāk šis ir arī vienīgais pieejamais sēņu pārstrādes veids un ja to darāt savai lietošanai – izvēlaties pēc iespējas zemāku kaltēšanas temperatūru. Taču būtu jāizvairās iegādāties komerciāli ražotus uztura bagātinātājus, kuru sastāvā ir tikai kaltētas sēnes. Kaltēšanas procesā, karstuma ietekmē daļa bioaktīvo vielu tiek zaudētas, kā arī bioaktīvo vielu pieejamība cilvēka ķermenim ir ierobežota neapstrādāto sēņu šūnu sieniņu dēļ. Daļa bioaktīvo vielu tajās ir iekļautas starp citīna slāni – augstvērtīgu šķiedrvielu, polisaharīdu, ko mūsu ķermenis nespēj sašķelt5.

Sēņu ekstrakti

Atšķirībā no vienkāršas sēņu kaltēšanas, sēņu ekstrakti tiek ražoti koncentrējot bioaktīvās vielas, tās atdalot no sēņu biomasas, izmantojot īpaši sēnēm pielāgotas metodes.

Sēņu ekstrakcijas metodes ir dažādas, no kurām klasiskākā ir ūdens, alkohola vai apvienojot abas – duālā ekstrakcija. Katra no metodēm ir labāk piemērota, lai no sēnes biomasas atdalītu dažādas vielas – ar ūdens metodi no sēnes tiek atdalītas ūdenī šķistošas vielas (piem. dažādie polisaharīdi) un ar alkoholu – ūdenī nešķīstošās (piem. terpenoīdi). Papildus šīm klasiskajām metodēm, sēņu ekstraktu ražošanā tiek izmantots plašs inovatīvu ekstrakcijas metožu klāsts, kā piemēram, mikroviļņu, ultraskaņas, fermentācijas u.c. ekstrakcijas veidi, kas iespējami veicina kvalitatīvāku aktīvo vielu ekstrakciju6.

Tā kā dažādas sēņu sugas tiek lietotas kā avots dažādām aktīvajām vielām, tikai ekstrakcijas metodes norāde neliecina par produkta kvalitāti. Tā vienmēr ir jāizvērtē kopā ar produkta aktīvo vielu satura marķējumu, kas norādīs, vai ekstrakcijas process ir bijis izvēlēts pareizi un veikts kvalitatīvi.

Uzmanīgi ir arī jāizvērtē plaši izplatīta mārketinga rīka lietošana sēņu uztura bagātinātājiem - ekstrakcijas koncentrācijas norāde, kas tiek izteikta kā attiecība, piem. 8:1. Šī attiecība norāda tikai uz to, cik, ekstrakta ražošanas procesā, sēņu biomateriāla tika izmantots, lai iegūtu ekstraktu. Piemēram, attiecība 5:1 nozīmē, ka 5 grami sēņu tika izmantoti, lai iegūtu 1 gramu ekstrakta. Lielāka ekstrakcijas attiecība nenorāda uz augstāku produkta kvalitāti, bet gan tikai uz tehnisku detaļu ekstrakta pagatavošanā7. Piemēram, augsta attiecība kā 18:1 iespējami norāda uz nekvalitatīvu vai maldinošu ekstrakcijas metodi, ja esktrakta bioaktīvo vielu daudzums ir līdzvērtīgs ekstraktam ar mazāku, piem. 5:1 ekstrakcijas attiecību. Svarīgi ir arī noskaidrot, vai produktam attiecība ir norādīta pret svaigām vai kaltētām sēnēm. Svaigu sēņu saturā var būt pat līdz 90% ūdens un tikai tās izkaltējot jau tiek iegūta 10:1 attiecība.

Sēņu tinktūras un pulveri

Sēņu tinktūra ir ekstrakcijas veids izmantojot alkoholu, kur no ekstrakta tas nav atdalīts vai iztvaicēts un tādēļ tinktūras produkti satur nozīmīgu daļu tīra alkohola.

Izvēloties sēņu uztura bagātinātāju pulvera formā ir jāpievērš īpaša uzmanība, ko šis termins nozīmē attiecīgajam produktam – pulveris var būt gan vienkārši kaltētas sēnes, saberztas smalkākā pulverī, gan kvalitatīvs sēņu ekstrakts, no kura procesā beigās ar liofilizācijas vai citas metodes palīdzību ir atdalīts šķidrums.

Aktīvo vielu saturs

Kā jau minēts iepriekš – svarīgākais rādītājs sēņu uztura bagātinātāju kvalitātē ir to bioaktīvo vielu īpatsvars un to satura marķējums. Katrai sēņu sugai šo vielu saturs ir atšķirīgs un, pirms izvēles būtu svarīgi, veikt izpēti un noskaidrot, kuru vielu saturam ekstraktā ir jāpievērš uzmanība2. Lielākai daļai funkcionālo sēņu galvenās bioaktīvās vielas, kuru klātesamību ir iespējams pārbaudīt komerciāli, ir dažādie polisaharīdi, kā piemēram, beta-glikāni.

Tā kā uztura bagātinātāju produkti nav pakļauti stingrām pārbaudēm, produktu ražotāji uz marķējuma var noradīt aktīvo vielu saturu, kas var neatbilst patiesībai un iespējami ir daudz mazāks. Arī, ja produkta aprakstā ir minēts, ka produkts ir laboratoriski testēts – šāda piebilde var nozīmēt, ka šo pārbaudi ir veikuši paši ražotāji ar metodēm, kas nav pārbaudāmas, un līdz ar to iespējami neprecīzas vai pat nepatiesas8.

Šo iemeslu dēļ, īpaši svarīgi ir patstāvīgi noskaidrot vai uztura bagātinātāja saturs ir testēts neatkarīgā laboratorijā, īpašu uzmanību pievēršot neatkarīgās laboratorijas statusam. Ētiski produktu ražotāji šādus testu rezultātus publicē produktu aprakstos vai tie ir atrodami citur ražotāja mājaslapā.

Uzmanību ir jāpievērš arī sēņu uztura bagātinātāju produktiem, kuru saturā esošās sēnes neaudzē vai pašu ekstrakta ražošanu neveic produkta izplatītājs. Visbiežāk, šajā gadījumā ražots nozīmē tikai iepakošanu jau gatavam sēņu izcelsmes produktam, kas ir pasūtīts no cita ražotāja. Ja uztura bagātinātāja izplatītājs nav veicis neatkarīgu produkta kvalitātes testēšanu, šādiem uztura bagātinātājiem norādītais aktīvo vielu saturs ir tikai tas, ko tiem ir norādījis patiesais ražotājs.

Izcelsmes valsts nozīme

Funkcionālās sēnes komerciāli tiek audzētas kontrolētos un noslēgtos apstākļos, tāpēc, ja vien produkts atbilst iepriekš minētajām kvalitātes prasībām, valsts izcelsmei nav kategoriskas nozīmes. Tomēr jāņem vērā, ka starp lielākajām sēņu uztura bagātināju ražotājvalstīm – ASV un Ķīnas pārtikas un uztura bagātinātāju ražošanas apstākļu un kvalitātes kontroles prasības ir mazāk regulētas kā piemēram Eiropā vai Kanādā910.

Kā papildus kvalitātes rādītājs kalpo uztura bagātinājā izmantoto sēņu bioloģiskās lauksaimniecības marķējums – kas nodrošina to, ka sēnes ir audzētas ar dabiskām metodēm, nelietojot sintētiskos minerālmēslus un pesticīdus.

Jāatceras, ka sēnes tomēr ir dabīgs produkts un, ja tava gala izvēle ir starp vairākiem produktiem, kas atbilst kvalitātes kritērijiem, mēs iesakām izvēlēties produktu, kas ir ražots tuvāk tev, lai samazinātu savu ekoloģisko pēdas nospiedumu. 💚

Rakstā izmantoto avotu saraksts

  1. Kumar K, Mehra R, Guiné RPF, Lima MJ, Kumar N, Kaushik R, Ahmed N, Yadav AN, Kumar H. Edible Mushrooms: A Comprehensive Review on Bioactive Compounds with Health Benefits and Processing Aspects. Foods. 2021;

  2. Venturella, G.; Ferraro, V.; Cirlincione, F.; Gargano, M.L. Medicinal Mushrooms: Bioactive Compounds, Use, and Clinical Trials. Int. J. Mol. Sci. 2021, 22, 634 2

  3. Jan Lazur, Katarzyna Kała, Agata Krakowska, Katarzyna Sułkowska-Ziaja, Agnieszka Szewczyk, Joanna Piotrowska, Bartłomiej Rospond, Maciej Fidurski, Krystian Marzec, Bożena Muszyńska, Analysis of bioactive substances and essential elements of mycelia and fruiting bodies of Hericium spp, Journal of Food Composition and Analysis, 2024,

  4. Seung-Ho Lee, Beom-Gi Kim, Kyung-Jin Kim, Jin-Sung Lee, Doh-Won Yun, Comparative Analysis of Sequences Expressed during the Liquid-Cultured Mycelia and Fruit Body Stages of Pleurotus ostreatus, Fungal Genetics and Biology, Volume 35, Issue 2, 2002

  5. Yu C, Dong Q, Chen M, Zhao R, Zha L, Zhao Y, Zhang M, Zhang B, Ma A. The Effect of Mushroom Dietary Fiber on the Gut Microbiota and Related Health Benefits: A Review. J Fungi (Basel). 2023 Oct 19;9(10):1028

  6. Flores, G.A.; Cusumano, G.; Venanzoni, R.; Angelini, P. The Glucans Mushrooms: Molecules of Significant Biological and Medicinal Value. Polysaccharides 2024, 5, 212-224.

  7. Monagas M, Brendler T, Brinckmann J, Dentali S, Gafner S, Giancaspro G, Johnson H, Kababick J, Ma C, Oketch-Rabah H, Pais P, Sarma N, Marles R. Understanding plant to extract ratios in botanical extracts. Front Pharmacol. 2022 Sep 30;13:981978

  8. Risoli S, Nali C, Sarrocco S, Cicero AFG, Colletti A, Bosco F, Venturella G, Gadaleta A, Gargano ML, Marcotuli I. Mushroom-Based Supplements in Italy: Let's Open Pandora's Box. Nutrients. 2023; 15:776.

  9. VALERIYA ZAYETS, Comparing Dietary Supplement Regulations in the U.S. and Abroad

  10. Alexandra Narin, A Closer Look at Nutraceutical Regulations: How Does the USA Compare?


Atradi rakstā kļūdu? Palīdzi mums to izlabot - [email protected]